top of page

Hoe zet je het perfecte kopje thee?

7 tips voor het perfecte kopje thee:

1. Geef thee de ruimte

Méér ruimte voor de theeblaadjes zorgt ervoor dat ze zich kunnen ontvouwen en hun smaken gemakkelijker kunnen vrijgeven aan het theewater. Theezakjes of te kleine filters laten de theeblaadjes 'stikken' en zo kan de smaak niet voldoende vrijgegeven worden. Bovendien kunnen builtjes op zich aroma’s en smaaknuances afgeven, afkomstig van de verlijming en/of ontkleuring van het zakje.

De theeblaadjes vinden het ideaal als ze kunnen ronddwarrelen in de theepot.


2. Zacht water

Hoe ‘harder’ je kraanwater, des te meer opgeloste hardheidsmineralen (calcium, magnesium, fosfaat e.a.) er in je water zitten. De ionische zouten in het water reageren met de organische stoffen in de theeblaadjes tot een schuimende substantie. Je kan geen optimale thee zetten met extreem hard / kalkrijk water. Het ideale water voor thee is mineraal-arm, heeft een lage PH-waarde (neutraal= 7 PH) en een restwaarde onder de 50mg/l. Bijvoorbeeld: Mont Roucous, Spa en Valon.

3. Watertemperatuur : 90°C , nooit 100°C

De ideale temperatuur van het water hangt af van het soort thee dat je zet.

Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor Oolong en Puerh thee is dit 85-95 °C en voor zwarte thee mag het water maximum tot 95-99 °C.

Het water mag dus niet koken omdat zo het zuurstof uit het water gehaald wordt en de theesmaak beïnvloed wordt. Te heet water zou de theeblaadjes ook verbranden. Een waterkoker met temperatuurregeling is dus ideaal.


4. Hoeveelheid thee : Less is more!

Een gemiddelde van 1 eetlepel thee (2 tot 3 gr) is voldoende voor 1 liter water. Behalve voor enkele speciale theeën zoals Matcha en Pu Erh.

Teveel maakt de thee te sterk en soms bitter van smaak.


5. Gebruik geen metaal

Het metaal kan de smaak van je thee sterk beïnvloeden!

Keramiek, glas of porselein zijn de beste materialen om thee te zetten, bovendien zijn ze gemakkelijker te onderhouden.

6. Geduld is een schone zaak

De zettijd van de thee respecteren zorgt voor de lekkerste thee. Zo worden de smaken voldoende doorgegeven aan het water.

7. Volg uw eigen creativiteit!

Tags:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page