top of page

Adya Vietnamese thee. Nieuw!

The tea growers of Fin Ho – Vietnam

Deze warme vrouw van de Red Dzao gemeenschap inspireert iedereen met haar mooie glimlach en genietend van haar kopje thee maakt ze ons nieuwsgierig naar de heerlijke smaken van deze Vietnamese biologische thee.

De Red Dzao is een etnische groep die leeft in het berggebied in het uiterste noorden van Vietnam. Ze klimmen in oude theebomen om er zorgvuldig de theebladeren met de hand te plukken. Van deze theebomen worden zowel witte, groene als rode thee gemaakt. Een traditie die generatie op generatie werd doorgegeven. De Red Dzao gemeenschap van de Fin Ho coöperatieve bestaat uit een 45-tal families die in kleine dorpen wonen in de hogergelegen gebieden van de Ha Diang provincie. Er wordt drie tot vier keer per jaar geoogst en alle theeën die zij produceren zijn, sinds de lente van 2016, als organisch gecertificeerd.

Rode thee

Gekrulde theebladeren met een enkele golden tip. De geur is eerst moutig, maar naderhand komt ook de zoetfruitige geur van rozijnen met een melkchocolade-toets tevoorschijn. De helder amberkleurige infusie geurt naar zoet fruit met honing. De thee is moutig en smaakt vol zoet en geeft een matig, weinig storende astringentie op de tong. Een verkwikkende zwarte thee die veel gemeen heeft met een Golden Yunnan.

Zetadvies: 12 gram/liter – 95°C – 2 minuten

Groene thee

De groengrijze theebladeren zijn groot en met de hand, tot grote krullen, gerold. Voor deze thee werden de bladknoppen met 1 tot 3 bladeren geplukt. De geur van het droge blad is heel complex. Eerst komt er het zilte en het zoute van de zee, daarna geuren de droge blaadjes naar hooi, droog hout, rauwe wortelen, zoete mais en vooral naar granen zoals gierst. De smaak is zoet en vegetaal met een duidelijke hint naar kastanje en beukennootjes.

Zetadvies: 12 gram/liter – 75°C – 2 minuten

Pai Hao thee

Deze Pai Hao werd gemaakt van, in de vroege lente, geplukte theebladeren. Voor deze first flush werden slechts de bladknop en één blad geplukt. Men doet dit in de vroege morgen, na een periode van, ten minste drie dagen, koel en droog weer. Alhoewel het droge blad veel wit-harige buds bevat (bai hao) gaat het hier om een ‘rode’ thee. De met de hand gerolde bladeren, zien zwart met grote witte tips. Ze geuren naar warm fruit met tonen van leer en een licht rokerige toets. De infusie kleurt oker en verspreidt een heerlijk zoet-fruitige geur, met een vleugje citrus. Bij afkoeling komen warme appeltjes en honing tevoorschijn. Ook de smaak is aangenaam zoet en fruitig.

Een fruitige, elegante thee met een aangenaam en lang aanhoudende zoete nasmaak.

Zetadvies: 12 gram/liter – 80°C – 2 minuten

Nu verkrijgbaar in de winkel!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page